Menu
Cerita Gay Alan
Video
ceritaplu

Vid playlist 3

Video Playlist 1/1 videos “‘ data-height=’450’ data-video_index=’1’> 1 Elementor Page Builder For WordPress – Build Stunning Websites Free & Easy

Read More »

vid playlist trial

Video Playlist “‘ data-height=’450′ data-video_index=’1’> 1 [썸남]#2화 – 가슴은 되는거?”‘ data-height=’450′ data-video_index=’2’> 2 [썸남]#3화 – 남자끼리 불붙어도 되는거?

Read More »

Apa Maksud PLU?

Ramai yang dah tahu dan sinonim dengan singkatan PLU yang selalu di kaitkan dengan golongan LGBTQ (lesbian, gay, bisexual, transgender). Panggilan PLU selalu digunakan terutamanya untuk golongan gay dan lelaki homoseksual.

Setiap kali nak berkenalan, biasanya akan dimulakan dengan pertanyaan “PLU ke?”

Pada awal-awal dulu, ia macam code rahsia untuk golongan gay, sebab tak ramai yang tahu maksudnya. Even ada jugak golongan gay sendiri yang tak tahu, lagi-lagi yang baru berjinak-jinak dengan dunia PLU. Tapi sekarang dah ramai yang tahu sebab dah jadi semakin popular. Even orang awam sendiri pun ada yang tahu dan aware tentang PLU itu adalah merujuk kepada Gay.

PLU merupakan singkatan kepada “People Like Us”. Tapi sebenarnya hanya gologan LGBTQ di sekitar Malaysia, Singapore dan Brunei je yang gunakan panggilan PLU. PLU tak sinonim dengan LGBTQ dekat negara-negara lain terutamanya di eropah dan Amerika, yang biasanya memang gunakan panggilan Gay, Homosex, Queer, dan lain-lain.

Jadi macam mana golongan gay dekat Malaysia, Singapore dan Brunei ni dapat gelaran PLU ni?

Sebenarnya asal usul nama PLU di rantau asia tenggara ni wujud daripada sebuah persatuan LGBTQ yang tak formal yang ditubuhkan pada tahun 1993 di Singapore. Persatuan tersebut diberi nama PLU, singkatan untuk “People Like US”. Tujuan utama penubuhan PLU adalah untuk menyatakan sokongan terhadap golongan gay, lesbian dan lain-lain. Tapi pengusulan pertubuhan PLU ini masih belum mendapat kelulusan kerajaan Singapore sehingga hari ini. Bacaan lanjut: People Like Us (Singapore)

Dan dalam pada masa yang sama, ia juga dijadikan nickname dan panggilan untuk golongan gay di sana dan kemudiannya semakin sinonim dengan golongan gay di Malaysia dan Brunei dari masa ke semasa.

 

 


PLU? Jom baca Cerita Gay Melayu di Malaysia 😉

Artikel Terkini

Cerita Gay Alan
Video
ceritaplu

Vid playlist 3

Video Playlist 1/1 videos “‘ data-height=’450’ data-video_index=’1’> 1 Elementor Page Builder For WordPress – Build Stunning Websites Free & Easy

Baca Lagi »

vid playlist trial

Video Playlist “‘ data-height=’450′ data-video_index=’1’> 1 [썸남]#2화 – 가슴은 되는거?”‘ data-height=’450′ data-video_index=’2’> 2 [썸남]#3화 – 남자끼리 불붙어도 되는거?

Baca Lagi »